Castelul Bran

Intre doi mari masivi muntosi, Muntii Bucegi si Muntii Piatra Craiului, la o distanta de 30 km de Brasov, se afla situat un monument national de o mare importanta si de un mare interes turistic, Castelul Bran.

Acest impresionant castel, cucereste prin frumusetea sa, prin peisajul superb si maret in care natura domina intregul tinut, dar si prin legenda contelui Dracula, a carui prezenta se simte inca in castel.

Prima atestare documentara referitoare la castel dateaza din anul 1377, cand regele Ungariei, Ludovic I d`Anjou a emis un act prin care acorda dreptul brasovenilor de a construi o cetate de piatra. Aceasta decizie a fost luata ca o masura urgenta de intarire a granitelor din partea de sud-est in fata pericolului turcesc care ameninta permanent. Astfel, locuitorii Brasovului au inceput ridicarea cetatii pe propriile cheltuieli si au terminat-o in anul 1382. Cetatea a fost inaltata pe o stanca, pentru a se putea supraveghea toata regiunea. In anul 1395, marele domnitor al Tarii Romanesti, Mircea cel Batran a incheiat un acord de alianta cu Sigismund de Luxemburg, prin care lua in posesie Castelul Bran, realizand ca are o importanta mare din punct de vedere strategic si economic. La putin timp dupa moartea lui Mircea cel Batran, castelul a fost luat de catre voievodatul Transilvaniei, Iancu de Hunedoara.

In anul 1920, orasul Brasov a donat Castelul Bran Reginei Maria in semn de multumire pentru contributia la Marea Unire din 1918. Ulterior, a urmat o perioada de 7 ani de zile, timp in care castelul a fost restaurat de catre arhitectul Carol Liman, care a reusit sa il transforme intr-o resedinta de vara inconjurata de parcuri, alei, fantani, terase, construind tot atunci si Casa de ceai. Pe durata acestor lucrari, castelul a fost iluminat de la o uzina electrica si dotat cu apa de la o fantana in stanca. In anul 1938, Castelul Bran a fost lasat mostenire de catre Regina Maria, fiicei sale Principesa Ileana, care a fost stapana pe intregul domeniul pana in 1948. Dupa expulzarea Casei Regale din Romania, Castelul Bran a trecut in proprietatea statului, trecand prin clipe grele in care a fost devastat si abandonat. Din anul 1956, Castelul a fost amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala si a fost deschis vizitatorilor, dar aflandu-se intr-o avansata stare de degradare, castelul intra in restaurari in anul 1987.

Cele patru etaje ale castelului gazduiesc incaperi in care sunt expuse colectii de ceramica, arme si armuri, mobilier, iar in curtea interioara a castelului este frumos amenajat un muzeu al satului ce ilustreaza viata, munca si traditiile taranilor din zona.

Pentru turistii care doresc sa viziteze si alte obiective din zona Castelului Bran, le este sugerat sa viziteze:

Pestera Dambovicioara care se afla situata in Masivul Piatra Craiului, caracterizandu-se printr-un relief carstic, este un important obiectiv de atractie turistica.

Cetatea Rasnov se afla la aproximativ 15 km de Bran, fiind considerata una dintre cele mai reprezentative cetati din Romania.

Orasul Brasov se afla la o distanta de 30 km de Bran, aici intalnindu-se multe obiective turistice, printre care amintim, Biserica Neagra, Piata Sfatului, Turnul Alb si Turnul Negru, prima scoala romaneasca, etc.

Castelul Bran reprezinta o zona importanta pentru turismul Romaniei, reusind sa atraga anual zeci de mii de turisti romani si straini, care sunt fascinati de frumusetea intregului domeniu si de misterul care invaluie Castelul bantuit de contele Dracula.

Galerie de imagini cu Castelul Bran 

  

Fotografie de Adina Amironesei

 

Fotografie de Adina Amironesei

Fotografie de Mettiu 84 

 

Fotografie de Pres Mihai

 

Fotografie de xbughi

 

Fotografie de Ianita Moldova 

Video Castelul Bran

Video Castelul Bran de Adina Amironesei

Cu multe multumiri pentru materialele foto si video si pentru cuvintele frumoase

Localizare Castelul Bran

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

  
 

Comentarii  

 
+1 #1 Adina Amironesei 29-06-2010 20:21
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează