Manastirea Bistrita

Manastirea Bistrita se afla situata in judetul Valcea, la o distanta de aproximativ 30 km de orasul Ramnicu Valcea. Manastirea, ce poarta hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dateaza din anul 1490, fiind ctitorita de catre boierii Craiovesti.

In anul 1497 banul Barbu Craiovescu a adus in manastire moastele Sfantului Grigorie Decapolitul, care se aflau in vremea aceea la Constantinopol. Datorita expeditiei pornita din ordinul si sub conducerea lui Mihnea cel Rau din 1509, manastirea Bistrita a fost puternic avariata, iar dupa inlaturarea lui Mihnea, marele ban Barbu impreuna cu Neagoe Basarab au inceput refacerea manastirii (1515-1519).

Biserica Bolnitei, ce detine o extraordinara fresca interioara din traditia paleologa tarzie, se mai pastreaza si astazi din ctitoria boierilor Craiovesti. Bisericuta Bolnitei poarta hramul „Schimbarii la fata”.

Nici acestei manastiri nu ii lipseste stilul brancovenesc, Serban Cantacuzino adaugandu-i un pridvor deschis, zidit pe stalpi de piatra si zugrazit de catre Iosif si Harinte.

Este foarte important de mentionat ca in ansamblul monahal de la Bistrita a fost tiparita prima carte pe pamantul romanesc, in 1508, cartea „Liturgherul slovan”, a calugarului Macarie. Tot la Manastirea Bistrita a fost redactat primul act manastiresc in limba romana de catre ieromonahul Eftimie, in anul 1573. Ulterior, in 1620, ieromonahul Mihail Moxa tipareste Cronica Universala si mai tazriu, in 1640 este tiparita tot de Mihail Moxa si Pravila de la Govora.

Domnitorul Constantin Brancoveanu a daruit, in 1683, si acestei manastiri numeroase obiecte de cult, carti, un clopot ce cantareste 800 de kg si un deosebit policandru ce este frumos ornat cu oua de strut, facut la Viena. In aceeasi perioada au inceput si reparatiile manastirii, dar, dupa 18 ani intregul complex monahal va fi puternic afectat de un mare cutremur. In anul 1846, domnitorul Gheorghe Bibescu incepe restaurarea intregii constructii care se intinde timp de 10 ani de zile, terminandu-se in 1855, in timpul domniei lui Stirbei Voda. Gheorghe Tattarescu a executat pictura in stil neogotic, o pictura de natura realista.

In anul 2003 in interiorul Manastirii Bistrita s-a deschis un Muzeu al tiparului in care sunt expuse carti bisericesti.

Fiind situat peste rau de Manastirea Bistritei, Schitul Papusa a fost zidit in 1712 si, desi pare a fi construita in epoca brancoveneasca, biserica nu este ctitorita de catre marele domnitor Constantin Brancoveanu, ci de calugarii bistriteni. Membrii familei Brancoveanu au suportat insa cheltuilelile cu zugravirea bisericii, ei implicandu-se de altfel in numeroase actiuni de imbogatire si reconstruire a manastirilor din zona.

Intregul complex monahal Bistrita este situat intr-un colt de natura, fiind vegheat in pustietatea inconjuratoare, de paduri ce se afla de o parte si cealalta a manastirii, oferind o liniste si o calmitate atat de benefice intregii fiinte.

Pentru cei care doresc sa ramana peste noapte la Manastirea Bistrita este foarte important de stiut ca au conditii de cazare printre cele mai bune.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează