Sighisoara

Orasul Sighisoara se afla in partea centrala a Romaniei, in inima Transilvaniei, pe cursul mijlociu al Tarnavei Mari, in judetul Mures, fiind numita si Perla Transilvaniei.

Distantele dintre Sighisoara si marile orase de interes economic, administrativ, turistic si cultural sunt : 54 de km pana la Targu Mures, 90 km pana la Sibiu, 120 km pana la Brasov, pana la Cluj 156 km si 127 km pana la Bucuresti.

Aflandu-se situata in Podisul Transilvaniei, Sighisoara dispune de un climat temperat-continental, temperatura medie anuala fiind de peste 10 grade C, cea mai friguroasa luna este ianuarie cu o temperatura medie de -5 grade C, iar cea mai calda este luna august cu temperatura medie de +27 grade C.

La recensamantul din 2002, populatia Sighisoarei era de 32.304 de locuitori, iar in anul 2007, numarul locuitorilor a crescut la 36.460.

Sighisoara se numara printre putinele cetati medievale locuite din Europa de sud-est, fiind singura de acest tip din Romania. Din cronicile secolului al XVII-lea reiese ca cetatea a fost intemeiata intre 1191-1198, dar prima atestare documentara a Sighisoarei este in anul 1280. Datorita atestarilor arheologice se presupune ca zona a fost locuita de 4000 de ani, gasindu-se locuinte din epoca bronzului, din epoca fierului au fost descoperite doua asezari dacice, un castru roman si o asezare din timpul daco-romanilor.

Intemeierea Sighisoarei a fost facuta datorita masurilor de precautie pe care le-a luat regele Ungariei Geza al II-lea, care a invitat colonistii germani sa se aseze in zona Transilvaniei pentru a controla si apara granitele din partea de est. De-a lungul timpului cetatea nu a fost ocolita de pericole, prima mare navalire fiind a tatarilor in anul 1241 pe vremea cand cetatea nu era puternic aparata. Zidurile cetatii au o lungime de 950 m si inaltimea a fost initial de 4 m dar in secolul al XVI-lea a mai fost ridicat cu inca 3-4 m. Initial a fost construit cu 14 tunuri si 4 bastioane, in prezent mai existand doar 9 turnuri si 3 bastioane.

In anul cand s-a nascut Vlad Tepes, in 1431, tatal sau, Vlad al II-lea Dracul a locuit la Sighisoara , asteptand sa urce pe tronul Tarii Romanesti. In anul 1514, sub conducerea lui Gheorghe Doja, incepe razboiul taranesc, iar taranii din Sighisoara il omoara pe primarul Anton Polner si pe sotia lui. Cetatea a fost atacata in anul 1601 de catre trupele generalului Basta, iar mai tarziu, intre 1703 si 1711 de catre curuti (anti-hasburgici) cand a avut loc miscarea habsburgica condusa de catre Vasile Neagu si Bucur Campeanu. Dupa lupte seculare curutii au realizat ca nu pot cucerii cetatea si au hotarat sa se retraga.

Cetatea, fiind situata la intersectia unor drumuri medievale de o mare importanta, a atins intre secolele XV-XVII apogeul dezvolatarii sale, avand o perioada prospera si imbelsugata. Sighisoara detine cel mai vechi statut orasenesc din intreaga zona a Transilvaniei, din anul 1517 si a facut schimburi comerciale cu diferite orase sasesti, cu diverse zone din Transilvania, cu Tara Romaneasca, iar prin intermediul Bravovului a luat parte si la marele comert, facand schimburi importante in Persia si in Tarile de Jos. In Biserica Manastirii se gasesc si in zilele noastre 35 de covoare orientale care dovedesc ca Sighisoara a intretinut un comert infloritor.

La inceputul secolului al XVI-lea orasul devine un centru artistic de o mare valoare si importanta, care atrage numerosi pictori, creatori de mobila, artisti ce lucrau in piatra, lemn, bronz, sculptori, care si-au pus amprentele in Biserica din Deal (una dintre cele mai importante biserici gotice din Transilvania) si in Biserica Manastirii.

Toate cele 14 turnuri de aparare ale cetatii apartineau breslelor principale care erau alcatuite din breasla tabacarilor, aurarilor, macelarilor, cositorilor, frangherilor, cojocarilor, fierarilor, dogarilor, barbierilor, lacatusilor, tesatorilor, cizmarilor si croitorilor. Al 14-lea turn de aparare era Turnul cu Ceas, unul dintre cele mai reprezentative obiective turistice din oras. Breslele din Sighisoara au avut cel mai important rol in dezvoltarea economiei orasului.
De-a lungul istoriei sale, in Sighisoara au avut loc multe fenomene care au afectat puternic orasul. In anul 1676 a avut loc cel mai mare incendiu care a distrus o mare parte din oras, in 1709 populatia a fost afectata de ciuma, in 1738 a urmat un mare cutremur, iar in 1777 orasul a cunoscut cea mai mare inundatie.

Sighisoara este foarte cunoscuta pentru cetatea care este considerata cea mai frumoasa din Europa, un important monument istoric in care vizitatorul descopera si paseste intr-o lume noua, simtind vie intalnirea cu maretul trecut al cetatii. Pe de alta parte, turistii sunt foarte interesati sa viziteze Sighisoara din cauza stransei legaturi dintre cetate si contele Dracula (Vlad Tepes).  

 

Comentarii  

 
0 #1 18-01-2011 11:02
Iarna este mai putin aglomerat si poti patrunde mai usor in atmosfera de demult. Sighisoara poate fi cu adevarat o calatorie in trecut.
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează