Pestera Scarisoara

Pestera Scarisoara este una dintre cele mai spectaculoase pesteri din Romania, avand al doilea ghetar subteran ca marime din intreaga lume. Pestera este situata in Muntii Apuseni, judetul Alba, in comuna Garda de Sus. A fost declarata monument al naturii si rezervatie speologica.

Pestera Scarisoara se gaseste la o altitudine de 1165 m si este una dintre putinele pesteri cu gheata aflata la o altitudine asa mica. Ghetarul din interiorul pesterii are o vechime de peste 3000 de ani, o suprafata de 5500 mp si o grosime a stratului de gheata de 37 m in anumite portiuni, fiind mai subtire in altele, respectiv 26 m. Lungimea totala a pesterii este de 750 m, insa, turistii pot vizita numai 250 m.

Pestera este structurata pe mai multe portiuni, ce au denumiri diferite, asa incat dupa intrarea in pestera (intrarea se face printr-un aven, ce are o adancime de 48 m), se afla Sala Mare. Acest sector face legatura cu Biserica, aici aflandu-se peste 100 de formatiuni stalagmitice de gheata. Prin partea stanga a Salii Mari se face trecerea in Rezervatia Mare printr-o galerie lunga de 70 m. Tot din Sala Mare se poate ajunge si in Rezervatia Mica, dar vizitarea celor 2 rezervatii este interzisa turistilor.

Pestera atinge adancimea maxima de 105 m, unde se afla Galeria Maxim Pop. Exista si doua sectoare ale pesterii care sunt lipsite de gheata, si anume Catedrala si Palatul Sanzianei.

Temperaturile in pestera sunt foarte scazute, datorita faptului ca pestera are o singura deschidere, in partea superioara formandu-se curenti care ajuta la pastrarea ghetii.

Vara temperatura medie ajunge la +1 grad C, atingand -7 grade C iarna. Turistii pot vizita numai sala de la intrare, Sala Mare si Biserica, restul sectoarelor fiind rezervate exclusiv oamneilor de stiinta. In aceste zona temperatura medie este de 0 grade C.

In pestera Scarisoara traiesc gandaci de 2-3 mm si lilieci, iar in Rezervatia Mare a fost descoperit un schelet de Rupicapra rupicapra (stramos la caprei).

Turistii care doresc sa viziteze pestera, pot vizita si alte obiective turistice aflate in zona. In comuna Garda de Sus se afla biserica-monument construita in 1792 si moara cu apa, ridicata acum 300 de ani. Printre obiectivele de atractie turistica aflate in apropiere de Scarisoara se afla: Varful Bihor; Cascada Varciorog; Ghetarul de la Vartop; Pestera Coliba Mare; Groapa Ruginoasa; Cheile Ordancusei; Pestera Poarta lui Ionele; Izbucu Tauz; Cotetul Dobrestilor (rezervor natural de apa in subteran); Pestera Zgurasti.

Articole care v-ar putea interesa
 

Comentarii  

 
+6 #1 21-05-2010 12:19
Va multumesc pentru aceste informatii.Mi-au fost de folos
Citat
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează