Pestera Vartop

Pestera Vartop este situata in judetul Alba, in Muntii Bihorului, in imediata apropiere a catunului Casa de Piatra, la o altitudine de 1200 metri.

Pestera a devenit faimoasa in domeniul stiintific dupa ce in incinta ei au fost descoperite in urma cu circa 30 de ani urmele impietrite ale „Omului de la Vartop” (omul de neanderthal), aceste urme avand o vechime de 62.000 de ani. Pestera este rezervatie speologica, fiind declarata monument al naturii in anul 1957. Accesul in pestera este permis doar in prezenta ghidului care locuieste in Casa de Piatra.

Pestera si-a luat numele de la platoul pe care este situata, platoul Vartop. Asa numitele „vartoape” reprezinta adancituri care sunt specifice zonelor carstice. In partea interioara a pesterii se afla un bloc de gheata  ce are un volum de 1600 metri cubi.

Pestera Vartop nu are dimensiuni foarte mari, avand o lungime de doar 340 metri, fiind dezvoltata in calcare din jurasicul superior. Intrarea in pestera se face printr-un culoar cu o latime de 15 m si o inaltime de 5 m. De aici se intra in „Sala Ghetarului”, ce are o lungime de 70 de metri, aici aflandu-se sectorul cu gheata. Prin aceasta sala se face trecerea in „Sala Domului”, unde turistii pot vedea un dom festonat cu gururi, dar si impresionantele draperii de pe tavan. Din aceasta sala se intra in „Sala Minunilor”, unde se gasesc numeroase stalactite, scurgeri parietale, stalagmite, coralite, gururi, etc. De aici se intra in ultima sala, „Sala Mare” care se intinde pe o lungime ce depaseste 100 de metri. In aceasta sala se pot admira stalactite, coralite, draperii, domuri stalagmitice, coloane, baldachine, gururi festonate, cristale de calcit si multe alte formatiuni rezultate din depunerile calcaroase.

Hommo Sapiens Fossilis, Omul de la Vartop

In anul 1974, cercetatorii stiintifici au descoperit in pestera urmele pietrificate ale asa numitului „Om de la Vartop”. Sectorul in care au fost descoperite urmele poarta denumirea de „Sala Pasilor”. Institutul de Speologie din Cluj a recoltat una dintre urme pentru a o studia. Urma are o lungime de 22 cm si o latime de 10,6 cm. Faptul ca degetul mare era cu mult departat fata de restul degetelor (1,6 cm) a dus la concluzia ca se folosea de picior pentru a lua ceea ce ii trebuia, asemenea maimutelor. S-a stabilit ca „Omul de la Vartop” avea o inaltime ce depasea 1,46 m si ca era un om de neanderthal. Institutul din Cluj a dovedit, cu ajutorul unui tomograf performant, ca atunci cand omul a pasit in substanta moale si a lasat in ea urme s-a petrecut cu 62.000 de ani in urma.
Pestera de la Vartop a mai fost denumita si „Pestera Minunata”, datorita bogatiei de formatiuni cu care este inzestrata, foarte variate si foarte bine conservate.

Deci nu este de dimensiuni impresionante, Pestera Vartop este una dintre cele mai frumoase pesteri din Romania, fiecare portiune fiind acoperita cu formatiuni deosebite si frumos colorate ca intr-o lume de poveste.

Articole care v-ar putea interesa
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează