Statiunea Baile Felix

Baile Felix este o statiune balneo-climaterica si o localitate situata in partea nord-vestica a Romaniei, in Podisul Crisurilor, din judetul Bihor, la 8 km distanta de municipiul Oradea si 22 km fata de localitatea Bors.

Statiunea se afla situata la o altitudine de 140 m, intr-o zona pitoreasca de deal acoperita cu paduri de stejar si fag. 

Clima statiunii este temperat-continentala de ses, avand influente oceanice provenite din vestul continentului. Clima statiunii se caracterizeaza prin temperatura medie anuala de 10,6 grade C, precipitatii moderate, ierni blanzi si vari racoroase.

Statiunea Baile Felix este renumita pentru bogatia de izvoare cu ape minerale termale, radioactive, oligotermale, continand calciu, sulf, sodiu, fiind descoperite la inceput de mileniu. Facilitatile din aceasta statiune permit tratarea diverselor afectiuni, fiind recomandata in tratamentul bolilor degenerative, reumatismale inflamatorii, diartrozelor, bolilor sistemului nervos, ginecologice, dereglarilor endocrine si al starilor post-traumatismale. Statiunea beneficiaza de baze de tratament moderne, fiind dotata cu instalatii pentru metode ca hidroterapia, kinetoterapia in bazine cu apa termala, fizioterapie, bai in bazin sau in cada cu ape termale si minerale, inhalatii cu aerosoli, electroterapie si impachetari cu namol si parafina.

Faima statiunii se datoreaza si prezentei unei specii tropicale considerata monument al naturii si anume, Lotusul Termal, o planta plutitoare ale carei flori se deschid seara si se inchid dimineata. In ceea ce priveste fauna, se poate intalni in statiune o specie tropicala de melc, Melanopsis Parreysii si o subspecie endemica de peste, Rosioara.

Langa statiunea Baile Felix se afla o alta statiune care intruneste aceleasi caracteristici, Baile 1 Mai. In aceasta zona se intalneste si Rezervatia naturala Paraul Peta.

Turistii ajunsi in zona Bailor Felix pot vizita Pestera Ursilor, situata in bazinul Crisului Negru. Pestera este o rezervatie speologica, avand o lungime de 1,5 km si este structurata pe doua nivele de galerii.

In partea nordica a Muntilor Bihor se afla Regiunea Padis, constituita din bazinul inchis Cetatile Ponorului, avand o suprafata de 36 km patrati, fiind incluse Poiana Florilor si Cheile Galbenei. Regiunea este de o frumusete rara, oferind un peisaj mirific.

Un alt obiectiv de atractie turistica aflat in zona Bailor Felix il reprezinta Pestera Ghetarul de la Scarisoara, cu o lungime de 720 m, accesul in pestera facandu-se printr-un aven de 48 metri adancime si 60 metri in diametru.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează