Statiunea Baile Olanesti

Statiunea Baile Olanesti se afla in partea central-sudica a tarii, in judetul Valcea, pe Valea Oltului, de o parte si cealalta a Paraului Olanesti.

Este situata la o distanta de 18 km de orasul Ramnicu Valcea si la o altitudine de 475 m, la poalele Muntilor Capatanii. Statiunea se numara printre rarele localitati din Romania care imbina in mod armonios doi factori naturali, factorul hidromineral format din apele minerale, si factorul climatic si topoclimatic local. Dintre statiunile balneoclimaterice din tara noastra, primul loc este ocupat de Baile Olanesti, datorita numarului mare de izvoare, debitului total zilnic al acestora, dar si varietatii elementelor din compozitia si concentratia apelor minerale.  Apele din statiune sunt impartite pe mai multe categorii : clorurate, bromurate, sulfuroase,magneziene, slab iodurate, oligominerale, calcice, hipertone, izotone, hipotone si se folosesc in cure interne pentru tratarea multor afectiuni.

Majoritatea turistilor care aleg Statiunea Olanesti  sunt interesati de izvoarele binefacatoare pentru multiple afectiuni. In tot parcursul anului, indiferent de anotimp, statiunea este plina de turisti de toate varstele si de toate nationalitatile. Trebuie mentionat ca in anul 1873 la Expozitia Internationala de la Viena, apele minerale de la Olanesti au obtinut medalia de aur, lucru ce a determinat o crestere impresionanta a numarului de turisti.

Statiunea Olanesti nu este cunoscuta numai pentru tratamentele terapeutice benefice, ci si pentru frumusetea peisajului si a obiectivelor turistice din zona. Pentru a ajunge la izvoare, turistii fac o plimbare relaxanta pe o alee inconjurata de paduri si parcuri, o plimbare ce oxigeneaza mintea si sufletul cu un aer curat de munte.Odata ajunsi in Statiunea Olanesti turistii pot vizita numeroase manastiri (judetul Valcea fiind judetul cu cele mai multe manastiri din Romania), rezervatii naturale, pesteri si se pot plimba in voie prin imprejurimile statiunii, parcurgand diverse trasee prin natura.

Biserica lui Horea din Baile Olanesti este un monument istoric de o mare valoare, prin asocierea cu Vasile Nicula Ursu, numit Horea, motul care in anul 1784 a condus in Transilvania cea mai mare rascoala a taranilor. Bisericuta este construita din lemn, iar intr-un coltisor al ei sunt bine ascunse cuvintele „Nicula Ursu”.

La doar 7 km de Statiunea Olanesti, in comuna Muereasca, se afla Manastirea Frasinei care defapt este alcatuita din doua biserici. Biserica Manastirii Frasinei, cunoscuta si sub numele de Biserica Mare, poarta hramul „Adormirea Maicii Domnului” si este pictata in ulei de catre pictorul ardelean Misu Pop. Aceasta biserica a fost declarata monument istoric. Cea de-a doua biserica, Biserica schitului vechi, poarta hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul” si este vestita deoarece viata monahala din biserica este asemenea vietii monahale de la Muntele Athos (in manastire este interzis accesul femeilor, ele pot intra numai in biserica de sus).

Urcand un drum forestier de-a lungul vaii Olanesti se ajunge la Rezervatia Radita-Manzu din Muntii Capatanii, la o altitudine de 650 – 950 m. In aceasta rezervatie naturala mixta se pot admira plante si animale protejate de lege, cum ar fi specii rare ca stanjenei, floarea de colt, tulichina mare, iedera alba, iar dintre animale capra neagra si ursul brun.

In parcul central din Statiunea Olanesti se poate vizita Rezervatia de nuferi albi si galbeni.

Pe drumul dintre Ramnicu Valcea si Baile Olanesti, se face un drum la stanga, dupa 12 km, ajungandu-se in satul Cheia. Dupa sat, se afla Cantonul Cheia, punctul de intrare in chei. Aici se gasesc numeroase obiective de atractie turistica, urmand ca zona sa fie declarata rezervatie naturala. Se pot vizita pestera cu Perle, pestera Clopot, pestera cu lac, pestera Caprelor, pstera Rac, pestera Pagodelor, toate din Cheile Cheii.

La 18 km de Baile Olanesti, in orasul Ramnicu Valcea se afla casa memoriala Anton Pann, in care se gaseste expozitia, un monument de arhitectura urbana. Casa a fost amenajata ca muzeu, ilustrand interiorul unei modeste locuinte de targ, fiind expuse portretele unor personalitati, obiecte decorative si de mobiler, culegeri de folclor, poezii de-ale lui Anton Pann, lucrari muzicale si multe ale elemente specifice secolului al XIX-lea.

Schitul Pahomie se afla la o distanta de circa 30 km de orasul Ramnicu Valcea, in localitatea Baile Olanesti, mai exact in comuna Barbatesti, fiind construit in stanca Muntelui Buila.

Pe langa toate aceste obiective, mai pot fi specificate si altele de o importanta la fel de mare, aflate la o distanta mai lunga de Statiunea Olanesti. Cei care doresc sa viziteze intrega zona pot merge la Manastirea Horezu, Manastirea Arnota, Cheile Bistritei, Pestera Ursilor, Pestera Sfantul Grigorie Decapolitul, Schitul Papusa, Manastirea Bistrita si multe altele.

Statiunea Baile Olanesti reuseste sa atraga anual un numar mare de turisti prin numeroasele sale izvoare benefice, prin bogatia si generozitatea naturii, dar si prin numarul mare de obiective turistice aflate in zona.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează