Statiunea Voineasa

La 80 de km de orasul Ramnicu Valcea, in Tara Lovistei, pe valea si la poalele Muntilor Lotrului (Carpatii Meridionali) se afla amplasata statiunea Voineasa, la o altitudine de 650 m.

Voineasa este deschisa turistilor pe toata perioada anului, fiind una dintre cele mai renumite si mai importante statiuni de odihna si tratament din Romania.

Statiunea Voineasa este atestata documentar pentru prima data in anul 1520, intr-un hrisov elaborat in timpul domniei lui Neagoe Basarab, domnitor al Tarii Romanesti si a lui Ioan Zapolia, voievod al Transilvaniei, care hotarau granita intre Tara Romaneasca si Transilvania. Dupa anul 1774, mai multi pastori din zona Sibiului se stabilesc la Voineasa, iar in anul 1908, asezarea este declarata comuna. O data cu construirea Hidrocentralei Lotru-Ciunget din anul 1960, se construiesc si statiunile Voineasa si Vidra.

Climatul specific zonei este unul intramontan, ce se caracterizeaza prin ierni friguroase cu o temperatura medie in luna ianuarie de -7 grade C si veri racoroase cu o temperatura a luni iulie de 14 grade C.

Statiunea Voineasa este renumita pentru peisajul de o frumusete rara, fiind inconjurata de paduri de conifere, dar si pentru gradul zero de poluare. Climatul tonic-excitant cu aerul pur si curat, puternic ionizat, lipsit de praf si de alergeni, cu o concentratie mare de aerosoli ionizati si ozonizati si radiatii ultraviolete, reprezinta principalul factor terapeutic. Statiunea este recomandata atat pentru odihna, liniste, relaxare, cat si pentru tratarea unor afectiuni, precum nevroza astenica, starile de convalescenta, surmenajul fizic si intelectual, afectiunile cailor respiratorii si ale aparatului locomotor, rahitismul si tulburarile in crestere ale copiilor, astmul bronsic si multe altele. Baza de tratament a statiunii este dotata cu aparatura moderna pentru procedurile ce se fac aici.

Turistii care doresc sa faca miscare pot porni din Voineasa in drumetii inspre Muntii Lotrului, Muntii Capatanii si rezervatia forestiera Latorita. Plimbarile prin aceasta zona sunt o adevarata cura cu aer curat benefica sanatatii.

Pentru turistii care doresc sa viziteze si imprejurimile statiunii Voineasa, este important de stiut ca intreaga zona este bogata in obiective de atractie turistica printre cele mai diverse. Se pot vizita pesteri, manastiri si lacuri, adevarate monumente de natura de o mare valoare nationala.

Printre cele mai apropiate se numara:

Manastirea Cozia, ce poarta hramul „Sfanta Treime”, este ctitorita de catre marele domnitor Mircea cel Batran, fiind considerata o mare valoare culturala a poporului roman, reprezentand o bogata sursa documentara in pictura, sculptura si arhitectura.

Lacul Vidra este un lac de acumulare pozitionat pe raul Lotru ce se afla situat la o distanta de 30 de km de Voineasa.

Pestera Muierii este situata in comuna Baia de Fier si prezinta un mare interes in randul turistilor. Acestia sunt atrasi de Domul Mic, ce are aspectul unei cupole gotice si de Galeria Ursilor in care au fost descoperite resturile scheletice ale unor ursi, vulpi, mistrti, lupi, lei, hiene si capre salbatice.

Statiunea montana Voineasa este o zona de un pitoresc aparte, care merita vizitata de toti cei care doresc sa isi gaseasca linistea, sa se relaxeze si sa porneasca in drumetii prin bogata natura, dar si de cei care au nevoie de tratament impotriva diverselor afectiuni.

Articole care v-ar putea interesa
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează